COMING UP

TANGO DE MI ALMA

Tango de mi alma on kolmen vahvan taiteilijan sielukas synteesi, joka yhdistelee mielenkiintoisella tavalla perinteiseen argentiinalaiseen tangoon jazz- ja klassisen musiikin vaikutteita. Carlos Gardelin klassikoiden ja Astor Piazzollan tango nuevon rinnalla kuullaan nyt myös ooppera-aarioista, suomitangosta ja Toivo Kärjen espanjankielisistä käännösversioista omia argentiinalaisittain sävyttyneitä sovituksia.

Konsertin solisteina loistaa yksi tämän hetken arvostetuimmista argentiinalaisen tangon tulkeista, buenosairesilainen Martin Alvarado sekä laaja-alaisena ja ilmaisuvoimaisena artistina tunnetuksi tullut mezzosopraano Essi Luttinen. Yhdessä konsertin pianistina toimivan Petri Haapasalon kanssa he vievät tangon uudelle tasolle, jossa yleisöä lähelle tuleva intiimiys yhdistyy omintakeisiin, usein hetkessä syntyviin sovituksellisiin sävyihin ja jazz-maailmasta lainattuun improvisaatioon.

Liput: 25 euroa
ennakkoon www.lipputoimisto.fi, ovelta ja Kiuruveden kirjastosta puh. 040 576 6500

 

————————————————————

Lied Experiment!

Mezzosopraano Essi Luttinen, pianisti Seppo Kantonen ja kitaristi Jarmo Julkunen esittävät raikkaat tulkinnat kansallisromanttisesta lauluaarteistosta.

Wetterhoffin konsertissa kuullaan uniikit versiot muun muassa Jean Sibeliuksen, Oskar Merikannon ja Yrjö Kilpisen sävelmistä. Suomalaisten rakastamien sävelmien lisäksi konsertin helmiä ovat kansallisrunoilijoidemme Eino Leinon, V. A. Koskenniemen, Ilmari Kiannon ja Larin Kyöstin laululyriikat.

Lied Experiment! vie kotimaisen taidelaulutuotannon uudelle tulkinnalliselle tasolle, mutta samalla jättää lauluista kuulijoille sen nostalgisen kosketuspinnan, joka on tehnyt näistä lauluista ja runoista niin rakkaita meille suomalaisille, Essi Luttinen kertoo.

Punaisena lankana on uudet tulkinnat. Lied Experiment! –kolmikko haluaa näyttää, että aidot klassikot kestävät kovempaakin linkousta menettämättä herkkyyttään.

– Osoitamme, että taidemusiikki ja suomalainen lied taipuu moneen tulkintaan. Se on elävä ja tämän päivän ihmistä puhutteleva musiikinlaji, Essi Luttinen toteaa.

Konsertti on osa Hämeenlinnan Sibelius-fantasia-festivaalia.

Lauantaina 22.9.2018 klo 16  Vanha kutomo, Wetterhoff, Wetterhoffinkatu 4 13100 HÄMEENLINNA
Liput

————————————————————

Il prete rosso – Punainen pappi

Vivaldin parhaita

Essi Luttinen, mezzosopraano
Jani Sunnarborg, fagotti
Kreeta-Maria Kentala, viulu ja liidaus
Suomalainen barokkiorkesteri

Fagotin ja mezzosopraanon hurmaava parivaljakko johdattelee Vivaldin pulppuilevaan sävelmaailmaan. ”Il prete rosso”, Venetsian punatukkainen pappi Antonio Vivaldi tunnetaan erityisesti konsertoistaan, mutta hän sävelsi kaikkia barokin ajan teostyyppejä oopperoista kamarimusiikkiin ja oli kiinnostunut myös sellaisista soittimista, joita ei vielä tuolloin ollut totuttu näkemään parrasvaloissa. Kurnuttavasti laulava fagotti oli barokin ajan soitininnovaatio, josta Vivaldi innostui siinä määrin, että sävelsi fagotille kymmeniä soolokonserttoja, joista nyt kuullaan yksi Jani Sunnarborgin taituroimana.

Mezzosopraano Essi Luttinen näyttää vokaalisäveltäjä-Vivaldin kahdet kasvot. Dramaattisessa motetissa Longe mala, umbrae, terrores pyydetään taivaallista valoa puhdistamaan maailma sodasta ja väkivallasta. Konsertin jälkipuolesta muodostuu vivahteikas musiikkimatka, kun orkesterikonsertot vuorottelevat Vivaldin ooppera-aarioiden kanssa. Päätösteoksena on Griselda-oopperan aaria Agitata da due venti, jossa nuori sankaritar Costanza pui levottomana kohtaloaan rakkauden ja velvollisuuksien välissä. Onneksi rakkaus voittaa.

Vivaldin värikkäät konsertot ovat Suomalaisen barokkiorkesterin ominta maaperää. Illan jousikonsertot ovat merkittävästä L’estro armonico– eli Harmoninen inspiraatio -kokoelmasta, joka oli Vivaldin ensimmäinen painettu konserttokokoelma. Se levitti Englantiin ja Saksaan Vivaldi-kuumeen ja sai lukuisat säveltäjät jäljittelemään tämän uraauurtavaa konserttomallia

6.11.2018 klo 18   Il prete rosso – Punainen pappi, Suomalainen barokkiorkesteri, Savonlinnan Tuomiokirkko    Vapaa pääsy, ohjelma 20 €
7.11.2018 klo 18   Il prete rosso – Punainen pappiSuomalainen barokkiorkesteri, Varkauden Kirkko, Varkaus
11.2018   Il prete rosso – Punainen pappi, Suomalainen barokkiorkesteri, Ritarihuone, Helsinki  Liput
20.11.2018  Il prete rosso – Punainen pappi, Suomalainen barokkiorkesteri, Hämeenlinna   Liput
21.11.2018  Il prete rosso – Punainen pappi, Suomalainen barokkiorkesteri, Kangasala-talo   Liput
————————————————————

Edith Södergran -Vierge Moderne

Ooppera Skaala

Maamme kansainvälisesti tunnetuimman runoilijan Edith Södergranin kiehtova henkilökuva piirtyy ainutlaatuisena tulkintana Ooppera Skaalan teoksessa Edith Södergran – Vierge moderne, joka yhdistää huikealla tavalla raskaan, industriaalisen konemusiikin, symbolistisen runouden, oopperan ja nykytanssin.
Raivolan erakkoneron runojen hengästyttävät sisäiset haavemaailmat maalaavat tarinaa vahvan itsetietoisesta, uskaliaasta ja erikoisesta naisesta, joka eli aikaansa edellä ja rikkoi naiseuden monia normeja. Vain 31-vuotiaana traagisesti tuberkuloosiin menehtyneen naislyyrikon elämä, kohtalo ja kuolema kuullaan nyt ensimmäistä kertaa maailmassa oopperana, joka on päähenkilönsä lailla täynnä kontrasteja. Venäläinen futurismi törmää eurooppalaiseen belle epoqueen ja jugendtyyliin ja ankarat konerytmit Södergranin runouden intohimoiseen dionyysiseen nietzcheläisyyteen.
Sävellys: Antti Rasi, Janne Storm  & Ooppera Skaala ensemble
Ohjaus: Janne Lehmusvuo
Äänisuunnittelu: Sakari Kiiski  (Turun Aurinkobaletissa: Mikko Kreivilä)
Valosuunnittelu: Timo Saarinen (2017), Harri Peltonen (2018)
Puvustus: Tyra Therman
Koreografia: Minttu Pietilä
Esiintyjät: mezzosopraano Essi Luttinen, tanssija Minttu Pietilä, muusikot Antti Rasi ja Janne Storm
Tuotanto: Ooppera Skaala
ke 14.11.2018 klo 19   Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Viirus, Helsinki   Liput
to 15.11.2018 klo 19  Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Viirus, Helsinki   Liput
pe 16.11.2018 klo 19  Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Viirus, Helsinki   Liput

to 22.11.2018 klo 19  Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Aurinkobaletti, Manilla, Turku   Liput
pe 23.11.2018 klo 19   Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Aurinkobaletti, Manilla, Turku   Liput
la 24.11.2018 klo 13  Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Aurinkobaletti, Manilla, Turku   Liput