COMING UP

MANNERHEIM-OOPPERA


Ilmajoen Musiikkijuhlat

Mannerheim eli ja koki kouriintuntuvasti Suomen ja maailmanhistorian suuret vaiheet: aateliston kuihtumisen, kansanvallan nousun, Suomen synnyn väkivallan vuodet ja eheytymisen demokratiaan. Tätä taustaa vasten Mannerheim on itseoikeutettu ja luonteva päähenkilö uuteen kotimaiseen oopperaan maamme juhlavuotena 2017. Suomen oopperamaisin historian henkilö ansaitsee oopperansa.

Mannerheim kertoo tarinan miehestä, joka menetti isänsä, kotinsa, maansa ja lähes kaikki rakkaansa. Hän onnistui silti – oman onnellisuutensa kustannuksella – turvaamaan maan, kodin ja isällisen suojan lähes kokonaiselle kansakunnalle. Mannerheim-ooppera kuvaa paitsi nuoren miehen taivalta kasvukipujen ja kompuroinnin kautta aikuiseksi myös nuorta Suomea matkalla vaikeuksien ja valtataistelujen kautta täysikasvuiseksi valtioksi.

Esityspäivät 2018

Ke 6.6.2018 klo 19
Pe 8.6.2018 klo 19
La 9.6.2018 klo 13

Su 10.6.2018 klo 14 
To 14.6.2018 klo 14
Pe 15.6.2018 klo 14
La 16.6.2018 klo 14
Su 17.6.2018 klo 14

Liput


Severi Pyysalo

Luontopolku – Naturstigen

Qvidja Events, Piknik-konsertti Qvidjan linnan puistossa 5.8.2018 Liput

Qvidja Events järjestää nyt jo seitsemännen piknik-konsertin Qvidjan linnan puistossa. Tämän kesän ohjelmassa on Luontopolku-niminen tilaussävellys paraislaistaustainen säveltäjä-jazzmuusikko Severi Pyysalolta. Jazzia ja klassisen musiikin elementtejä yhdistelevän teoksen tekstin tekijöinä ovat muusikko-sanoittaja Kauko Röyhkä sekä kirjailija-psykiatri ja jazzmuusikko Claes Andersson. Teoksen teksteissä käsitellään ihmisen luontosuhdetta ja lauletaan ylistystä luonnolle. Kaksikielisen esityksen solisteina laulavat mezzosopraano Essi Luttinen ja baritoni Sören Lillkung. Viisihenkisessä yhtyeessä soittavat maamme eturivin jazz- ja modernin klassisen musiikin muusikoita säveltäjän itsensä liidatessa vibrafonin ääreltä.

Perinteiseen tapaan yleisö saa nauttia Matglad Oy:n herkullisesta piknik-korista, joka sisältyy ennakkoon hankitun lipun hintaan (39 €). Esityksen kesto n. 2 h sisältäen väliajan. Ulkoilmatilaisuus.
Lippuja myy www.tiketti.fi sekä Kelovee Kauppiaskatu Kauppiaskatu 3, Parainen, www.kelovee.fi

Sävellys: Severi Pyysalo
tekstit: Kauko Röyhkä ja Claes Andersson
Esiintyjät: Essi Luttinen ja Sören Lillkung, laulu
Severi Pyysalo, vibrafoni, lyömäsoittimet, kosketinsoittimet
Max Zenger, tenorisaksofoni, bassoklarinetti, huilu, kosketinsoittimet
Juho Laitinen, sello
Jori Huhtala, basso
Mikko Arlin, lyömäsoittimet

 


VOLTER JA HILJA – Ovat sanasi niinkuin valoa minulle

Laura Kokko, viulu & kerronta | violin & berättare | violin & narration
Essi Luttinen, laulu & Hiljan ääni | sång & Hiljas röst | song & voice of Hilja
Petri Haapasalo, piano & Volterin ääni | piano & Volters röst | piano & voice of Volter

 

Viulisti Laura Kokko, mezzosopraano Essi Luttinen ja pianisti Petri Haapasalo vievät kuulijat kirjailija Volter Kilven ja hänen puolisonsa Hilja Vanhakartanon avioliittoa edeltävän kirjeenvaihdon vahvaan ja rakkaudentäyteiseen maailmaan. Konsertissa kuullaan katkelmia Laura Kokon kirjaksi toimittamista pariskunnan kirjeistä sekä kolmikon yhdessä esittämiä rakkaita klassikkosävelmiä, jotka on valittu värittämään kirjeenvaihdon lepattavia tunnelmia.

Volter Kilpi (1874-1939) on yksi itsenäisen Suomen merkittävimmistä kansallisista kirjailijahahmoista, jonka omintakeista jäljittelemätöntä kielellistä tyyliä on usein verrattu suuriin eurooppalaisiin klassikkokirjailijoihin. Laura Kokon kerronta kokoaa yhdeksi tarinaksi paitsi Volterin ja Hiljan seurustelu- ja kihlausajan kiihkeät vaiheet myös sen hetkisen Suomen tapahtumat, jotka enteilivät tulevaa itsenäisyyden aikaa. Laulujen lomassa kuultavat kirjeiden katkelmat kertovat omaa koskettavaa tarinaansa parin yhdessä kokemista tunteiden myllerryksistä, ihastuksen kasvamisesta syväksi kiintymiseksi ja Hiljan kotiväen rakkauden tielle asettamista esteistä.

 

3.8.2018 klo 19   Volter ja Hilja- Ovat sanasi niinkuin valoa minulle, Sysmän kirjojen yö, Teatteritalo, Kirjakauppa  Lisätietoja

    

————————————————-

Il prete rosso – Punainen pappi

Vivaldin parhaita

Essi Luttinen, mezzosopraano
Jani Sunnarborg, fagotti
Kreeta-Maria Kentala, viulu ja liidaus
Suomalainen barokkiorkesteri

Fagotin ja mezzosopraanon hurmaava parivaljakko johdattelee Vivaldin pulppuilevaan sävelmaailmaan. ”Il prete rosso”, Venetsian punatukkainen pappi Antonio Vivaldi tunnetaan erityisesti konsertoistaan, mutta hän sävelsi kaikkia barokin ajan teostyyppejä oopperoista kamarimusiikkiin ja oli kiinnostunut myös sellaisista soittimista, joita ei vielä tuolloin ollut totuttu näkemään parrasvaloissa. Kurnuttavasti laulava fagotti oli barokin ajan soitininnovaatio, josta Vivaldi innostui siinä määrin, että sävelsi fagotille kymmeniä soolokonserttoja, joista nyt kuullaan yksi Jani Sunnarborgin taituroimana.

Mezzosopraano Essi Luttinen näyttää vokaalisäveltäjä-Vivaldin kahdet kasvot. Dramaattisessa motetissa Longe mala, umbrae, terrores pyydetään taivaallista valoa puhdistamaan maailma sodasta ja väkivallasta. Konsertin jälkipuolesta muodostuu vivahteikas musiikkimatka, kun orkesterikonsertot vuorottelevat Vivaldin ooppera-aarioiden kanssa. Päätösteoksena on Griselda-oopperan aaria Agitata da due venti, jossa nuori sankaritar Costanza pui levottomana kohtaloaan rakkauden ja velvollisuuksien välissä. Onneksi rakkaus voittaa.

Vivaldin värikkäät konsertot ovat Suomalaisen barokkiorkesterin ominta maaperää. Illan jousikonsertot ovat merkittävästä L’estro armonico– eli Harmoninen inspiraatio -kokoelmasta, joka oli Vivaldin ensimmäinen painettu konserttokokoelma. Se levitti Englantiin ja Saksaan Vivaldi-kuumeen ja sai lukuisat säveltäjät jäljittelemään tämän uraauurtavaa konserttomallia

6.11.2018 klo 18   Il prete rosso – Punainen pappi, Suomalainen barokkiorkesteri, Savonlinnan Tuomiokirkko    Vapaa pääsy, ohjelma 20 €
7.11.2018 klo 18   Il prete rosso – Punainen pappiSuomalainen barokkiorkesteri, Varkauden Kirkko, Varkaus
11.2018   Il prete rosso – Punainen pappi, Suomalainen barokkiorkesteri, Ritarihuone, Helsinki  Liput
20.11.2018  Il prete rosso – Punainen pappi, Suomalainen barokkiorkesteri, Hämeenlinna   Liput
21.11.2018  Il prete rosso – Punainen pappi, Suomalainen barokkiorkesteri, Kangasala-talo   Liput
————————————————————

Edith Södergran -Vierge Moderne

Ooppera Skaala

14.11.2018   Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Viirus, Helsinki   Liput
15.11.2018   Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Viirus, Helsinki   Liput
16.11.2018   Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Viirus, Helsinki   Liput

22.11.2018   Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Aurinkobaletti, Manilla, Turku   Liput
23.11.2018   Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Aurinkobaletti, Manilla, Turku   Liput
24.11.2018   Edith Södergran -Vierge Moderne, Ooppera Skaala, Aurinkobaletti, Manilla, Turku   Liput